Sonične bušilice

KAKO FUNKCIONIŠE SONIČNO BUŠENJE

Sonic je napredna forma bušenja koji koristi visoku frekvenciju,resonantnu energiju generisanu unutar Sonic bušače glave kako bi gurala sržnu cev ili obložnu kolonu u formaciju.U toku bušenja,rezonantna energija se transferiše na bušači trn i čelo krune u različitim frekvencijama.Simultana rotacija bušačeg trna ravnomerno raspodeljuje energiju i silu na čelo krune.

Rezonantna energija je generisana unutar sonične glave preko dva kontra rotirajuća tega.Pneumatski izolacioni sistem unutar sonične glave sprečava rezonantnu energiju da se prenosi na bušilicu i prvenstveno usmerava energiju dole na bušači trn.

Bušač kontroliše rezonantnu energiju generisanu u oscilatoru sonične glave kako bi odgovarala formaciji i obezbedila dostizanje maksimalne produktivnosti bušenja.Kada se rezonantna energija podudari sa prirodnom frekvencijon bušačeg trna,nastaje rezonanca.Rezultat je da se maksimum energije isporučuje na čelo.U isto vreme,frikcija tla u okolinu prodirućeg bušačeg trna je minimizirana,a rezultat toga je brzo prodiranje.

Procedura soničnog bušenja
1.Sržna cev napreduje koristeći soničnu frekvenciju.Po potrebi ovaj korak može da se izvede bez korištenja tečnosti,vazduha ili mulja.
2.Nakon što je sržna cev na mestu,obložna kolona se sonično spušta preko sržne cevi,obezbedjujući integritet bušotine u rastresitom tlu.
3.Sržna cev se izvlači i sa njom relativno netaknut uzorak,srž sa blizu 100% sadržaja.
4.Koraci 1 do 3 se ponavljaju do odredjene dubine,obezbedjujući kontinuirano dobijanje uzorka u rastresitim formacijama i to sa manje od 1% devijacije.

 

 

 

 

 

LS250 MiniSonic

LS 250 MiniSonic

LS 600