BOART LONGYEAR – XQ šipke za jezgrovanje

XQ wireline bušače šipke

Patentirane Boart Longyear XQ wireline šipke za jezgrovanje predstavljaju kombinaciju ekskluzivnog termičkog tretmana i inovativnog inženjeringa koja obezbedjuje ultimativne performance i dugotrajnost.XQ bušače šipke su snažnije,duže traju i obezbedjuju lakše navijanje I odvijanje šipki.Inovativno samopodešavanje,dvostruko startujući/krečući navoj,omogućavaju glatko spajanje šipki bez zaglavljivanja.

XQ navoji značajno povećavaju dubinu bušenja, produktivnost i trajnost.

Snažnije

Jedinstvena kombinacija -20 stepenog samo zabravljivajućeg bočnog ugla na navoju i simetrična distribucija opterećenja kada se kombinuje sa W-wall dvostruko kaljenim središnjem delom šipke,čini XQ wireline šipke za jezgrovanje proizvodom koji doseže najveće dubine medju šipkama za jezgrovanje na tržištu.

Samo zabravljujući povratni bočni ugao

XQ ima povećani negativni bočni ugao od -20 stepeni uporedjujući sa -10 stepeni kod RQ šipki.Povećani negativni ugao u kombinaciji sa dvostruko startujućim navojem,skoro da eliminiše stvaranje ispupčenja i obezbedjuje veću snagu pri radu pri visokim obrtajnim momentima.

Simetrična distribucija opterećenja

Patentirani XQ navoji imaju obrnute dvostruko startne navoje koji su samo poravnavajući što omogućava glatko spajanje.To obezbedjuje balansiran raspored opterećenja i udvostručuje dodirne površine.Ova simetrična distribucija opterećenja značajno povećava kapacitet opterećenja što znači snažnija šipka sa većom dubinom bušenja.

 

W-wall dvostruko kaljeni sredšnji deo tela

W-wall ima više ujednačenu distribuciju krivljenja od ravnog zida,uporedjujući sa Boart Longyear šipkom sa varijabilnim zidom V-Wall.Rezultat je fleksibilnija šipka za lakše direkcionalno bušenje,jer drži pravac bolje od V-Wall šipki.

Duža trajnost šipki

Duža trajnost znači više izbušenih metara po šipki i redje menjanje šipki.

Očvrščavanje kučišta

Očvrščivanje kučišta navoja je nezaobilazno u zaštiti navoja od habanja.Druge bušače cevi se tipično očvrščuju do 32 HRC.Boart Longyear bušače cevi se očvrščuju na navoju do masimalne tvrdoće-60 HRC,što čini značajnu razliku u tvrdoći izmedju kutije i trna navoja.Ova razlika minimizira habanje u odnosu na druge šipke.U višestrukim testiranjima navijanja i odvijanja šipki na terenu,druge šipke čija kutija nije očvrščavana propadale su več nakon 12 do 73 ciklusa zavijanja i odvijanja,dok su XQ šipke izdržavale više od 600 ciklusa.

Dvostruko startujući/krečući navoj

XQ dvostruko startujući navoj obezbedjuje glatko spajanje navoja i uz samo podešujuću geometriju dovodi do smanjenja mogućnosti zaglavljivanja.Glatko startovanje u kombinaciji sa očvrščenjem kutije navoja značajno povećava produktivnost i vek trajanja navoja.

Dvostruko startujući navoj na XQ šipkama balansira naprezanje šipki.Kombinovan sa dvostruko startujućim navojem,povećani negativni bočni ugao eliminiše pojavu ispupčenja što rezultira većom otpornošću kutije sa navojem na habanje.

Habanje srednjeg dela šipki

Često razne bušače šipke koje se koriste u direktnom bušenju propadaju najviše na srednjem delu šipki.Tanje srednje telo šipke kod W-Wall šipki eliminiše takvo propadanje šipki.U direktnom bušenju druge bušače šipke če se pohabatu u centralnom tankom delu.W-Wall šopke imaju istu trajnost srednjeg dela kao i ravne šipke,tako da imate prednost od svih ovih benefita -lakšeg bušačeg trna i bržeg bušenja a da i dalje imate dugotrajne šipke.

Lakše navijanje i odvijanje šipki

Patentirani XQ spoj

Suprotni dvostruko startujući navoji su samo podešavajući tako da se glatko spajaju.XQ spojevi gotovo eliminišu zaglavljivanje što obezbedjuje najbolje moguće odvijanje i navijanje šipki.To eliminiše i ponovno odvijanje ili navijanje kada se radi ručno.XQ šipke su bezbednije za bušače jer ne moraju često da prilaze priboru.

Jačina navoja

XQ šipke imaju dva navoja po inču radi reduciranja rotacije i lakšeg odvijanja/navijanja.Kada se odvija/navija ručno,rotacija usmerava napor na zglob.Navoji sa manje rotacije se brže odvijaju/navijaju i generišu manje zamora.Pomoćnik bušača provodi manje vremena u pokušaju da poravna navoje.

Dodatna produktivnost

Povećana brzina wireline linije

Vreme korištenja wireline linije,posebno kod dubokih bušotina čini značajan deo ukupnog vremena bušenja.Značajna smanjenja vremena korištenja wireline linije značajno podižu produktivnost.Veći unutrašnji prečnik W-Wall cevi daje više prostora za prolazak tečnosti do kompleta unutrašnje cevi za vreme korištenja wireline,čime čini koriščenje wireline linije do 50% bržim.

Na 800 metara bušotine zamenom ravnih šipki sa W-wall šipkama može se dobiti 2 šihte ili 20% jezgra više.

Automatizacija

Operatori povećavaju bezbednost kada pomoćnike drže dalje od komponenti i potencijalnih povreda.Navoji šipki za jezgrovanje se zaglavljuju u 20-30% slučajeva pri odvijanju/navijanju,zahtevajući tako da pomoćnik radi blizu rotacione jedinice kako bi razdvojio zaglavljene šipke,čime se smanjuje bezbednost.Ova zaglavljivanja povečavaju značajno neproduktivno vreme radi odglavljivanja.

Patentirane XQ šipke imaju jedinstven ulaz navoja koji skoro da eliminiše zaglavljivanje,i time unapredjuju bezbednost pri automatskom rukovanju šipkama,kada su odvijanje/zavijanje šipki mehanizovani.XQ navoji takodjer imaju jači korak sa manje rotacije,čime se brže odvijaju/zavijaju ručno.

W-WALL šipke

Boart Longyear V-wall opcija cevi na RQ šipkama čini bušači trn do 30% lakšim,zahvaljujući tankom zidu u srednjem delu šipke.Lakši bušači trn povećava dubinu bušenja i smanjuje zamor bušača.Povećani unutrašnji prečnik takodjer značajno smanjuje vreme putovanja unutrašnje cevi što povećava produktivnost.Na bušotini od 800 metara to znači izbušiti bušotinu za 26 časova,ili 2 šihte manje.

Nova NXQ i HXQ W-Wall jezgrena šipka obezbedjuje uz istu ukupnu težinu brže bušenje.Standardna debljina zida u sredini XQ šipke eliminiše preuranjeno habanje srednjed dela tela šipke i otporna je na savijanje,kao i šipka sa ravnim zidovima.

Kao i sve Boart Longyear jezgrene šipke,XQ W-wall cevi su hladno vučene u najvišem kvalitetu,od Severnoameričkog legiranog čelika jedinstveno proizvedene po Boart Longyear specifikaciji.

W wall šipke

Kapacitet bušenja

BXQ…………………………………………………………….4000 m

NXQ…………………………………………………………… 3350 m

HXQ…………………………………………………………… 3050 m

NXQ W-Wall……………………………………………….. 4000 m

HXQ W-Wall……………………………………………….. 4000 m

Težine i mere

BXQ vanjski prečnik srednjeg dela…………………….55,9mm

BXQ unutrašnji prečnik srednjeg dela………………..46,1mm

BXQ težina po jedinici…………………………………….. 6,25 kg/m

BXQ težina vode u cevi po jedinici……………………. 1,67 l/m

NXQ Vanjski prečnik srednjeg dela……………………. 70,0mm

NXQ Unutrašnji prečnik srednjeg dela……………….. 60,3 mm

NXQ težina po jedinici……………………………………… 7,80kg/m

NXQ težina vode u cevi po jedinici 2,86 l/m

NXQ W-Wall vanjski prečnik srednjeg dela…………….70,0mm

NXQ W-Wall unutrašnji prečnik srednjeg dela………..62,00mm

NXQ W-Wall težina po jedinici……………………………….6,8kg/m

NXQ W-Wall težina vode u cevi po jedinici………………2,97l/m

HXQ vanjski prečnik srednjeg dela…………………………89,03mm

HXQ unutrašnji prečnik srednjeg dela……………………77,89mm

HXQ težina po jedinici………………………………………….11,40kg/m

HXQ težina vode u cevi po jedinici………………………….5.14l/m

HXQ W-Wall vanjski prečnik srednjeg dela……………..88.9mm

HXQ W-Wall unutrašnji prečnik srednjeg dela…………81,0mm

HXQ W-Wall težina po jedinici………………………………..9,1kg/m

HXQ W-Wall težina vode u cevi po jedinici……………….5,1l/m

Kontakt

BLY Plus
trading agency for mining and construction equipment

Address
Generala Mihajla Nedeljkovica 84b
11070 Novi Beograd

Phone
+381 63 202 661
+381 11 3179761,2280587

Email
bly@sbb.rs

Contact person
Violeta Bilic,direktor

violetabilic@sbb.rs

Zoran Bilic

zoranbilic@sbb.rs